Magam-emésztő

...csonkán elevenedett kép. Keretez egy fennakadt sikolyt (!)

 

 

1956 ősze...

 

„Mit használ a hiú név- mit a származás!”

...kül-mázadra nem ad a remegő

hogy játékszerként ne hányjon-vessen az idő -

vigyázz:

bosszúság már mindennap

nekem és terhe lelkemnek

te most - nem kicsi gond vagy

ki száját be nem fogja- kérlek

kerüld az ármányt! – (szőke)



Nagy Imrét követelte a tömeg 23-án, megszólalását csak a párt vezető testületének felkérésére volt hajlandó megtenni. Azután úgy kezdte beszédét a tömeg felé, hogy: Elvtársak! Lett is füttykoncert... majd kiabálták, hogy nem vagyunk mi elvtársak... vajon mit érezhetett? - aki csaknem 40 éve mindig, mindenkit elvtársnak szólított... élete harmadát Szovjetunióban töltötte!

56 azért is tragikus, mert annyi, egymáshoz nem tartozó, egymásnak gyökeresen ellentmondó elem keveredett benne, hogy a különböző igazságok sok ember tudatában nemcsak akkor, még ma is megkérdőjelezik vagy megsemmisítik egymást.

 

.más vélemény kialakulhat már abból is, hogy akkor kinyitották a börtönöket, szabadon bocsátottak minden elítéltet - tolvajokat, egykori keretlegényeket, SS-eket, rablókat, háborús bűnösöket, betörőket, nyilasokat: 9 ezer köztörvényes bűnözőt- és 4 ezer politikai elítéltet... sokan ezek közül el is hagyták az országot (sok belőlük is hősnek vallotta magát), sokan viszont fegyvert ragadtak, tehát az alvilág is szerephez jutott ilyetén!

 

56-ról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy munkás- vagy paraszt felkelés volt!

A káoszban az alvilág szerephez jutott és ez így is volt... egy ideig a megrögzött bűnözők közül többen is a szabadság, a forradalom bajnokának vélték magukat. Egy darab kenyeret – ékszert, ruhát- cipőt nem vettek el a kirakatokból. A közvélemény nagy része pedig ezekben a napokban minden börtönből szabadult emberben Rákosiék áldozatát látta...

 

Furcsa példái ezek a tömeghisztériának s a hamis tudatnak.

Az államhatalom katonáit lehet szidni, de sok értelmes és becsületes fiatal szolgált ott... hogy megvédték a rádió épületét akkor- hm... ez a vita érthetetlen, kialakult egy tűzharc, miért lenne bűn az államhatalom részéről, hogy fegyverrel igyekszik megvédeni a rádió épületét, ha azt támadják? Nincs a világon olyan kormány, amelyik nem azt tenné. A mai napig is vita, hogy ki kezdte a lövöldözést – a rádió védői azt bizonygatták, hogy ők csak visszalőttek. Mintha az erény volna, az ellenkezője pedig vétek!?

A történet-írok már addig is elmennek, hogy a támadásokat megtervezték – szép mese, mert túl hirtelen jött a robbanás, semhogy elő lehetett volna készíteni- úgy hirtelenjében! Voltak illegális szervezetek ugyan- egy fegyveres puccsra is... de erre nem kerülhetett volna sor a tömegtüntetés nélkül. Az egészen biztosan állítható, hogy nem lehetett általános, pontos, felülről irányított, előre átgondolt terv alapján történt.

A Kormány Jugoszláviában tárgyalt- a pártvezetés irányította az országot, csak egy súlypontos személy volt, az Nagy Imre – furcsasága a dolgoknak, hogy egy kommunista miniszterelnök segítette kibontakozni az ellenforradalmat.

A parlament épületét el sem hagyták a vezetők, hogy mi van az országban, a városban, csak áttételesen értesültek, különböző értesülések, különböző igazságtartalma alapján, íg nem is lehettek objektívak!

- 25-én Nagy Imre is ellenforradalomnak nevezte az eseményeket...

- 28-án rádióbeszédében forradalomnak nyilvánította- majd bejelentette, a szovjet csapatok elhagyják Budapestet!

Hogy nyugalmat teremtsen, kijelentette: a felkelőket beolvasztják a fegyveres testületekbe, felemelik a fizetéseket és a nyugdíjakat s új kormány alakul. Ám nem lett fegyverszünet... feloszlatták az ÁVH-t és más fegyveres szervezeteket- már egyes tiszteket 23-án elbocsátottak, vagy letartóztattak... és mint mondtam a fiatal sorkatonákat vezényelték a rádióhoz, a kormányépületekhez is, a nép fiait- a becsületes tiszteket- és őket ölték meg a budapesti pátbizottság ostrománál is... a támadók között (eseményektől függő változatokban és abban a káoszban) a döntő többség számban néhány ezer lehetett- fiatalemberek, nem kevés bűnöző, izgága lumpen s kalandot kereső tizenéves...

Volt ott horthysta katona- és csendőrtisztek, nyilaskeresztes párttagok, de akadtak diákok, egyetemisták is... munkások és ipari tanulók is, sőt kommunisták is!

56 ellentmondása:

hogy azokban a napokban, amikor tombolt a kommunistaellenes hisztéria, az országnak kommunista miniszterelnöke, kommunista kormánya volt!! De Nagy Imre október 30-án bejelentette az egypártrendszer megszüntetését, majd három nap múlva, a kommunisták, a kisgazdák, a szociáldemokraták és a parasztpártiak részvételével koalíciós kormányt alakított... majd megalakult, vagy félszáz új párt is...

A kormányban minden pártot annak jobbszárnya képviselt.

A Világban is felforrósodott a helyzet- támadások Egyiptom ellen... mert államosította a Szuezi csatornát...

Horthy meg felszólította az ENSZ-t, hogy avatkozzon be Magyarországon „az emberi szabadságjogok védelmében”!

Kilépés a Varsói Szerződésből és Nagy Imre bejelentette az ország semlegességét! Mindszenty J. is beleszólt: a bukott rendszer örökösének nevezte a kormányt!

Nagy epizód következett ekkor: november 1-jén meghirdették a volt politikai foglyok nagygyűlését... Az elképzelés szerint együtt üléseztek volna a háborús bűnösök, kommunisták, nyilasok, jobb- és baloldali szociáldemokraták, a Horthy-rendőrség verőlegényei, szélsőséges jobboldali és mérsékelt polgári politikusok... Még Kádárt is meghívták, nem vett részt a gyűlésen, de még aznap bejelentette a rádióban az MSZMP megalakulását

Kádár beszéde fontos lenne a megértésben is, de most nem térek ki rá, csak érintőlegesen: a pártot Rákosiék és klikkje vak és bűnös politikával a zsarnokság eszközévé süllyesztette.

Ez a kalandorpolitika lelkiismeretlen módon eltékozolta azt az erkölcsi és eszmei örökséget, melyet ti a régi világban becsületes harccal és véráldozattal egybegyűjtöttetek, melyet ti a nemzetünk függetlenségéért és demokratikus haladásunkért vívott küzdelemben megszereztetek /.../ Nem azért ömlött a magyar ifjak vére /.../ hogy a Rákosi-féle önkényuralmat az ellenforradalom váltsa fel. /.../ és- ezzel együtt idegen szolgaságba süllyedünk, visszasüllyedünk a régi úri világ rabságába /.../”

A felkavarodott ország nem figyelt Kádárra!

A kaotikus időkben, felkorbácsolt állapotban (lélekben is zavarodottan) nem a higgadtság, a józanság, a reális alternatívák lelkesítenek, hanem a csábos illúziók.

Nov 4-én a szolnoki adón Kádár kérte a Szovjetunió segítségét, hogy segítsenek helyreállítani a rendet... az ENSZ nem avatkozhatott bele, mert abból világháború lehetett volna.

Egy magas-rangú diplomata (jugoszláv) visszaemlékezése szerint Hruscsov beszámolt Titónak Brionban, hogy miért segít a magyaroknak rendet tenni: mert ezzel a lengyel, román, csehszlovák, bolgár és kínai vezetőkkel is közös véleményre jutottak!

Ám, amikor a szolnoki rádió bejelentette a hírt – rövid négy nyelven Nagy Imre is közölte az országgal és a nagyvilággal, hogy a kormány a helyén van, csapatai harcban állnak. És azonnal elhagyta az országházat, a jugoszláv nagykövetségre ment, ahol kéttucatnyi munkatársával együtt menedékjogot kapott

Még aznap hajnalban a szovjet csapatok bevonultak Budapestre. A harcok 4-5 napig tartottak... a többi már ismert...

Nagy Imrének felajánlották (az új vezetés), alakítson egy önálló parasztpártot – a jugoszláv nagykövetségen tartózkodó Nagy Imre ezt nem fogadta el...

A legtragikusabb Nagy Imre sorsa: akit három társával együtt halálra ítéltek és kivégeztek – a per többi vádlottját börtönbüntetésre ítélték.

Minden politikai perben vitatható a politikai ítélet helyessége!

Hogy hogyan jutott el Nagy Imre, aki negyven évig volt kommunista, élete egyharmadát a Szovjetunióban töltötte, aki eleinte maga is ellenforradalomnak nevezte az eseményeket, nov 4-ig, az akasztófáig, azt még tisztázni kell!!! Tragédiája az ország tragédiája is (ez kétségtelen), melynek egyik okozója volt.

56-ról röviden egy idézet még (és befejezem):

Csoda volt valóban azoknak, akik kívülről nézték az eseményeket.

Egy borzalom másoknak, akik itt éltek Budapesten, vagy az ország más részén.

Meghamisították a történelmet 1990 után, és a fehérterrort hősies ellenállásnak, a gyilkosokat, a lincselésekben résztvevőket pedig hősöknek kiáltották ki. A nyugati államok, élen az USA-val, csak ígérgettek, beszéltek a levegőbe, szították a lángot, miközben tudták, hogy ezt a népet KONKRÉT FEGYVERES közbelépéssel soha nem fogják megvédeni. Nem is akarták!”

Minden magyarázat itt fenn...

 

Árnyjátékok most

 

...remegőkkel teli a világ

szívem is úgy remeg

oly ijedősen

keserű-komor dallamán...

 

de milyen hangot ad az ég

s miért haragvót ébresztget

csitulni épp

hatalmi gyönyöréhre

enyhülni a fájdalmat?

lám-

mily fordított a világ

a „félemlítő iparkodással” – (szőke)

 

2016. 10. 19.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 360
Tegnapi: 310
Heti: 1 813
Havi: 8 945
Össz.: 869 780

Látogatottság növelés
Oldal: 1956 ősze...
Magam-emésztő - © 2008 - 2024 - magam-emeszto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »